Kunst kopen en ervaren op de Open Art Fair 2012


SchilderijOpenArtFairPeterVanDenBorneDe Open Art Fair in Utrecht zit er weer op. Het was een prachtige beurs en een mooie ervaring! Ik dank dan ook iedereen die onze stand van New Place Art Galleryheeft bezocht en nodig deze bezoekers graag uit voor een volgende keer. Zie het filmpje onderaan deze blog voor een impressie van de beurs.

Op de hoogte blijven? Heeft u geen nieuwsbrief ontvangen, maar wilt u graag op de hoogte gehouden worden van tentoonstellingen en activiteiten van Born-Art dan kunt u een berichtje achterlaten op www.facebook.com/galeriebornartkunst (een like wordt gewaardeerd), of een mailtje sturen aan painter@hetnet.nl

Mijn beursverslag

Waarom deelnemen aan de Open Art Fair in Utrecht ?

Het uiteindelijke doel van een expositie op een goede beurs is het laten zien van je werk aan een groot geïnteresseerd publiek waarbij de presentatie van groot belang is. Dit draagt uiteindelijk bij aan de verkoop van je werk en aan je naamsbekendheid. Zelf ben ik van mening dat de kunstwerken zichzelf kunnen verkopen. Natuurlijk is het meegenomen als de presentatie goed is en als de organisatie van een beurs erin slaagt het juiste kunstminnend publiek uit te nodigen. Maar uiteindelijk zal een goed kunstwerk de koper wel vinden. Ook verkeerde ik tijdens de beurs in bijzonder goed gezelschap. Er was prachtig werk te vinden maar ook was het er gezellig druk. Het publiek toonde bijzonder veel interesse. En de opening op de dinsdagavond was echt een feestje met muziek, hapjes en een drankje. Van verschillende kanten kreeg ik te horen dat de genodigden dat erg gewaardeerd hebben.

Welke reacties mocht ik ontvangen

Waar ik erg benieuwd naar was, was hoe er naar mijn werk gekeken zou gaan worden. Gelukkig heb ik tijdens de beurs mogen zien dat mensen echt genoten van mijn werk. Ook tijdens gesprekken is me dat duidelijk geworden. Mijn werk werd over het algemeen beoordeeld als werk dat een intense rust en verbinding uitstraalt, werk dat aan sfeer de werkelijkheid overstijgt. Fijn om te horen, want het komt overeen met het gevoel en de bezieling die ik er zelf in probeer te leggen. De grondslag voor mijn werk is namelijk de universele basisgedachte dat alles voortkomt uit de behoefte om in alle eenvoud en rust verbonden te zijn. De keuze van onderwerp, compositie,kleur, palet en techniek hebben het doel om de verbondenheid naar een absoluut niveau te tillen. Het is dan ook erg waardevol om te horen dat dit ook zo door toeschouwers wordt ervaren.

Een gepensioneerde leraar van een academie vertelde me dat hij het werk probeerde te proeven en dat mijn werk voor hem lekkerder proefde dan een werk van Helmantel. Dat was toch een bijzonder mooi compliment om mee naar huis te nemen. Ook al wil ik het liefst niet vergeleken worden met anderen, omdat ik vind dat mijn werk een eigen identiteit heeft dat wat sfeer betreft niet zomaar te vergelijken is met werk van anderen. Dat wil ik heel graag zo houden!

Langer nadenken over het kopen van kunst

Ook heb ik gemerkt dat de verkoop van kunstwerken in Nederland (even?) in een ander vaarwater terecht is gekomen. Er zijn mensen die grote interesse tonen, maar ze nemen nu graag wat meer tijd om over een aankoop na te denken. Ik geef ze daar volkomen gelijk in. Een schilderij kopen is maatwerk. Het kunstwerk moet je meteen aanspreken en dient je op de een of ander manier te raken. Als je je ogen eenmaal losmaakt van een schilderij en het beeld en gevoel blijven je nog lange tijd achtervolgen, dan heb je volgens mij te maken met een kunstwerk dat in basis voor je is bedoeld en dat bij je past. Het is dan als het ware voor je gemaakt.

Hoeveel is een kunstwerk waard?

Als een werk je niet loslaat, en je besluit om kunst te kopen, dan moet je voor jezelf nagaan of het gevoel opweegt tegen de gevraagde prijs. Daarbij moet niet vergeten worden dat het kunstenaarschap -in mijn ogen- een edel ambacht is dat niet voor iedereen is weggelegd. Er gaat een leven van studie en hard werken aan vooraf voordat de kunstenaar en zijn werk goed ontwikkeld zijn. Die jaren van investering en ontwikkeling komen uiteindelijk tot uiting in een goed kunstwerk. En dat unieke kunstwerk vertegenwoordigt een unieke waarde. Dat is zeker iets waar best bij stilgestaan mag worden bij de aanschaf van een schilderij.

Al met al kijk ik terug op een bijzonder geslaagde beurs en heb ik genoten van de mensen die ik mocht ontmoeten. Op dit moment kijk ik uit naar april volgend jaar, naar mijn volgende expositie op Art Monaco in Frankrijk. Wel moet ik mijn Frans bijspijkeren, want ik wil graag wederom kunnen genieten van de gesprekken met de bezoekers die geïnteresseerd zijn in mijn werk.

Graag ontmoet ik u een volgende keer.

Au revoir!

Peter van den Borne

PS: Een goede standinrichting is geen sinecure ???

Het inrichten van een stand is altijd speciaal. Voordat alles het juiste plekje heeft gekregen, gaat er wel wat tijd voorbij. Zeker als je met de volgende zaken rekening wenst te houden:

  • Hoe combineer je de werken, die aangeleverd zijn?
  • Welke afstand gebruik je tussen de kunstwerken?
  • Hoe hoog hang je de kunstwerken op?
  • Welke ophangsysteem kun je gebruiken?
  • Kun je de kunstwerken goed uitlichten?
  • Waar plaats je de kaartjes met titel prijs etc bij de kunstwerken?
  • Hoe verdeel je de beelden binnen de stand?
  • aar plaats je eventuele stoelen en tafels om bezoekers te voorzien van de nodige informatie, zoals folders visitekaartjes etc?
  • Hoe maak je een sfeer in een stand die uitnodigt naar binnen te lopen?

Na een paar uur hard werken, was de stand naar onze zin ingericht. De belichting konden we echter niet goed krijgen. De expositiewanden waren 50 cm te hoog en de belichting kwam niet op het schilderij maar boven het schilderij. Erg jammer, want kunstwerken die in daglicht zijn gemaakt vragen om voldoende verlichting, anders zijn kleuren, licht- en donkerschakeringen slecht waar te nemen. Een goede les voor de volgende keer!

Aantal Reacties: 0

Reageren ?Plaats een reactie! (s.v.p. maximaal 600 woorden)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Mail mij als anderen ook een reactie plaatsen.