Realistisch schilderij in Opdracht


Peter van der Borne schildert herinnering voor oud-klasgenote

Bron: weekblad de Kempenaer

Eerselnaar Peter van den Borne schildert realistische stillevens waarvan gezegd wordt dat ze mooier zijn dan de werkelijkheid. De laatste jaren schildert hij naakten waar altijd een surrealistische noot in zit, de modellen lijken op te lossen in de achtergrond.

Eersel-Duizel-Geldrop – Een heel bijzonder schilderij is nu in Geldrop te zien. Een schilderij met een verhaal dat hij maakte voor oud-klasgenote Marleen Huijbers-Jacobs. De Duizelse Marleen Huijbers komt uit een gezin met zeventien kinderen. Haar moeder overleed aan de spierziekte ALS toen Marleen zeven jaar oud was. Veel gelegenheid om het verdriet te verwerken was er niet, iedereen moest de draad maar gewoon weer oppakken en zich zien te redden. Een oudere zus nam de moederrol op zich totdat ze trouwde, daarna nam Marleen het over.

Na het overlijden van moeder werden allerlei herinneringen aan haar onder de kinderen verdeeld. Marleen had een broche, een ring, een sjaaltje, wat tassen en brieven en een flesje 4711 om de herinnering aan haar moeder levend te houden. Die dingen lagen jarenlang in een doos op zolder.

Geschilderd gevoel

Klik op de foto voor een vergroting

Peter van den Borne en Marleen hebben samen in dezelfde klas op de lagere school gezeten maar nooit meer contact gehad totdat Marleen gegrepen werd door een schilderij van een ongeboren baby, zwevend in een druppel boven de aarde. Sindsdien heeft ze hem altijd gevolgd. Van hem wilde ze een schilderij wat te maken had met de bagage van haar leven, herinneringen aan haar moeder en zijzelf samen. Het moest iets speciaals worden. Ze hebben samen veel gepraat over de tastbare herinneringen en het gevoel dat erbij naar boven kwam. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een stilleven wat eigenlijk een dubbelportret is van Marleen en haar moeder. Een stilleven met het flesje eau-de-cologne, de tasjes, de brieven, de sjaal, een zwart-wit portret van haar moeder en een kleiner portretje van haarzelf op een antiek dressoirtje. Een stilleven dat meesterlijk geschilderd is met veel gevoel en inlevingsvermogen. De titel ‘Reunited’, herenigd, is onvermijdelijk van toepassing.